Vision
Tänk att du bor i en hållbar kommun där maten står i centrum, känd för sin lokala produktion, mångfald och attraktionskraft. Ett matsystem från jord till bord som är bra för människor, platsen och planeten. En matkultur med puls som ständigt frodas med hållbar och hälsosam mat, tillgång till färskt och säsongsbetonat, lokalt och ekologiskt. En matkultur som involverar, inkluderar och ökar kunskapen hos invånare och där de själva blir en del av utvecklingen kring sin egen lokala matkultur. Tänk en matkultur och plats som bidrar till fler bra lokala matproducenter, att restauranger, arbetsplatser, skola, sjukhus och vårdhem serverar lokalproducerad mat som både smakar bättre och ger bättre hälsa. En matkultur som ger hopp om framtiden…
Vill inte du leva i en sådan kommun? Vill inte du vara med och bidra och skapa den kommunen?
Varför
- Maten på våra tallrikar står för nästan 1/3 av växthusgasutsläppen globalt sett.
- Vårt matsystem måste ses över för att hitta nya vägar att minska klimatavtrycken.
- FN:s klimatpanel IPCC menar att vi måste agera kraftigare och snabbare.
- Bättre mat – bättre hälsa.
- Norrtälje saknar idag en övergripande organisation för livsmedelsfrågorna.
- En bättre matkultur gör Roslagen och Norrtälje kommun mer attraktiv att besöka, leva och verka i.
Hur?
- Genom att resa en innovativ enhet och plattform som främjar utveckling och förändring av vår lokala matkultur och vårt matsystem.
- Genom att tänka nytt i vårt arbetssätt, för att lösa komplexa frågor med snabbare resultat.
- Genom att inledningsvis bygga det kring ambassadörer med några av våra mest profilerade mataktörer i vår kommun.
- Genom att bygga partnerskap, engagera
samhället, och med fokus på specifika åtgärder, kan vi förbättra hälsan för våra invånare, stärka gemenskap och ekonomisk utveckling – och skapa engagemang hos invånare i alla åldrar. - Genom att arbeta tillsammans kan vi alla påverka Norrtälje livsmedelsstrategi och matkultur.
vem riktar vi oss till?
- Alla som kan och som vill göra skillnad för visionen om ett mer hållbart matsystem och en utvecklande matkultur i staden och kommunen.
- Politiker eller livsmedelsproducent, handlare, kock eller konsument har vi alla en roll att spela i förändringen av vår kommuns matkultur.
Hur SKA VI NÅ DIT?
- Genom att främja innovation och systemförändringar, beskriva realistiska mål och åtgärder samt uppmana alla relevanta intressenter som är involverade i livsmedelsindustrin – producenter och konsumenter att sträva åt samma håll.
- Genom att ge människor praktiska och konkreta lösningar på en ofta förvirrande komplex fråga.